Randapparaten
Om het meeste uit je Raspberry Pi te halen, moet je naast de Pi zelf nog een aantal andere onderdelen hebben.
Met de nieuwste Raspberry Pi gadgets kan je daarenboven de mogelijkheden van je Pi nog verder uitbreiden. Er is een heel scala aan opties voor de Raspberry Pi: van robotarmen tot op afstand bestuurbare helikopters.
Toetsenbord en muis
Laten we beginnen met de basiscomponenten: het toetsenbord en de muis. In het algemeen is elk usb-toetsenbord en muis met scrolwiel en drie knoppen geschikt voor aan de Raspberry Pi. Je hebt niet voor alle projecten een toetsenbord en muis nodig, maar toch is het goed om ze aan te sluiten. Een volledige lijst met toetsenborden en muizen die gegarandeerd werken op de Raspberry Pi staat op een webpagina bij elinux.org, maar je kunt je eigen apparatuur altijd gewoon proberen.
Voeding
De Raspberry Pi gebruikt een standaard micro-usb (USB-C voor Raspberry Pi 4 en 5) voor het aansluiten van de voeding. Deze moet 5,1 volt leveren. In de meeste gevallen is een kabel van micro-usb (USB-C) naar usb voldoende, die je dan vervolgens in de usb-poort van je laptop of pc kunt stoppen, of een standaard telefoonlader (maar wees wel voorzichtig, let op de specificaties). In het algemeen is 5,1V 2500mA perfect.
Vanaf de Raspberry Pi 4 sluit je de voeding aan op een USB-C aansluiting.
MicroSD-kaart
Een microSD-kaart is het opslagmedium waar het besturingssysteem (welke je ook kiest) voor de Raspberry Pi op komt te staan. Je kunt ze kant en klaar met besturingssysteem kopen of gewoon leeg. Er zijn kaarten van verschillende grootte en met verschillende snelheden. Voor basisgebruik is 8 GB of meer voldoende. Als je wat meer software wilt uitproberen neem je beter 16 GB. Om de Raspberry Pi niet af te remmen, kies je best een microSD-kaart van ten minste categorie (Speed Class) 10 (overzicht). De Raspberry Pi 5 ondersteunt UHS104 (SDR104) met snelheden tot 104 MB/s. In de regel wordt een micro-sd-kaart geleverd met een speciale adapter die ervoor zorgt dat het net lijkt alsof je met een gewone sd-kaart werkt; is handig als je de computer gebruikt om de micro-sd-kaart te formatteren, te beschrijven of uit te lezen.
Behuizing
Een behuizing is niet echt een essentieel onderdeel, maar als je je Raspberry Pi in een behuizing stopt is hij beschermd tegen stof en stoten en kun je hem ook wat gemakkelijker vastpakken om er een accessoire op aan te sluiten. Behalve als bescherming is een behuizing ook wat mooier om naar te kijken, zodat je hem als mediacenter in je woonkamer kunt gebruiken. Er zijn verschillende behuizingen te krijgen, in allerlei kleuren en stijlen.
Video-uitgang
De Raspberry Pi heeft een HDMI-poort. De HDMI-poort is inmiddels aardig ingeburgerd. Als je geen HDMI-aansluiting op je tv of monitor hebt, kun je de composite-aansluiting van de Raspberry Pi Zero gebruiken. Voor alle andere modellen kan je adapters naar andere aansluitingen kopen.
Raspberry Pi Camera Module
De camera is een speciaal voor de Pi ontworpen add-on die je met een flexibele kabel in het slot achter de netwerkaansluiting steekt. Hij is bijzonder klein, maar behoorlijk krachtig. De camera heeft een resolutie van 8 of 12 megapixels en ondersteunt 1080p-video. Met deze add-on kun je een Raspberry Pi gebruiken als webcam, bewakingscamera of timelapse-camera. Meer info op de Raspberry Pi Camera webpagina.
De Raspberry Pi NoIR Camera is dezelfde camera, maar zonder infrarood filter, waardoor je nacht- en warmtebeelden kunt maken.
Actieve usb-hub
Als je de Raspberry Pi verder wilt uitbreiden, is het handig om wat extra usb-poorten te hebben. Neem een actieve hub, zodat er niet teveel stroom van de voeding van de Pi wordt afgetapt en hij niet meer stabiel werkt. Dan kun je zonder problemen apparaten als externe harde schijven en ook de Pi zelf erop aansluiten.
Sense Hat
De Sense Hat is een add-on die gebruikt wordt in het Astro Pi project (in december 2015 gelanceerd naar het Internationale Space Station, en nog steeds actief).
De Sense Hat heeft een 8x8 RGB LED matrix dat gebruikt wordt als beeldscherm, een joystick met vijf knoppen dat als invoerapparaat gebruikt wordt en de volgende sensoren:
- Gyroscoop
- Accelerometer
- Magnetometer
- Temperatuurmeter
- Luchtdrukmeter
- Vochtigheidsmeter
Om de Sense Hat gemakkelijker aan te sturen en uit te lezen bestaat er een speciale Python bibliotheek. Meer info op de Raspberry Pi Sense HAT webpagina.
Raspberry Pi Touch Display
Met een 7" Touchscreen Monitor kan je met de Raspberry Pi all-in-one apparaten maken, zoals tablets, infotainment systemen en embedded projecten. Het 800 x 480 scherm wordt verbonden via een printplaat die de stroomvoorziening verzorgt en de beeldsignalen omzet. Het paneel wordt van stroom voorzien via de GPIO poort van de Pi. Het paneel wordt gestuurd via een lintkabel aangesloten op de DSI poort van de Pi. Het Raspberry Pi OS besturingssysteem bevat touchscreen stuurprogramma's met ondersteuning tot 10 drukpunten. Raspberry Pi OS bevat ondertussen ook een schermtoetsenbord waardoor een fysiek toetsenbord en muis overbodig worden.
- Geschikt voor het maken van een touch screen tablet, infotainment systeem of zelfstandige apparaat.
- Interactief, waardoor een toetsenbord en muis overbodig zijn.
- Maak uw eigen Internet Of Things (IoT) apparaat, inclusief scherm. Verbinden met de Raspberry Pi, Python script ontwikkelen en je hebt een domoticasysteem met touch screen bediening.
- Een gedeelte van de educatieve software en andere programma's voor de Raspberry Pi zijn touch screen compatibel, waardoor leren en programmeren met de Raspberry Pi nog leuker is.
Meer info op de Raspberry Pi Display webpagina.
Audio hardware
Een voordeel van de Broadcom-chip op de Raspberry Pi is dat er een uitvoer is voor digitaal geluid. Heel wat audio Hat's maken daar dankbaar gebruik van. Een DAC (Digitaal Analoog Converter) is de eenvoudigste, met naar keuze een hoofdtelefoon- of tulpuitgangen. De kwaliteit van het geluid dat daaruit komt is vele malen beter dan van de gewone audio-uitgang van de Raspberry Pi. De DAC's werken met 24-bit audio op 192 kHz en krijgen hun stroom via de GPIO-poort. Er zijn diverse behuizingen te koop om de Raspberry Pi en de audio-uitbreiding in één behuizing te stoppen om op die manier een complete hoogwaardige audiostreamer te maken.
Wil je helemaal digitaal gaan, dan zijn er digitale uitbreidingen met een optische en een coax-uitgang voor digitaal geluid, die je rechtstreeks op een receiver kunt aansluiten om een complete audioketen zonder kwaliteitsverlies te krijgen. Tot slot zijn er ook nog Amplifiers (Amp's of eindversterkers), heuse Class D-versterkers van bijvoorbeeld 2 maal 25 watt die je rechtstreeks op de Raspberry Pi monteert. De zwaardere voeding voor dergelijke eindversterkers (die je er nog wel los bij moet kopen) wordt dan ook meteen gebruikt voor de Raspberry Pi zelf.
Een overzicht van veel gebruikte audio Hat's: