De Elektronische Leer Omgeving

Deze cursus werkt met een ELO (Elektronische Leer Omgeving) waarbij de leerstof en opdrachten op het Internet staan. Om in de cursus persoonlijke notities te gebruiken, moet er aangemeld worden om jouw notities te versleutelen, zodat enkel jij ze kunt zien. De aanmeldgegevens worden enkel op jouw computer bewaard. Om problemen te vermijden, maken we gebruik van de volgende gegevens: Voornaam, Naam en geboortedatum.

De voordelen van een Elektronische Leer Omgeving:

Werken met de Elektronische Leer Omgeving

Afbeeldingen

Bijna alle afbeeldingen in deze cursus zijn op schaal (50% van de werkelijke grootte). Dit zorgt ook in gedrukte cursussen soms voor onduidelijkheden. Om de afbeelding op werkelijke grootte (100%) te bekijken, klik je op de afbeelding. Klik je op een afbeelding op werkelijke grootte dan verkleind deze terug naar 50%. Zo kan je beter de tekst volgen.
Captcha

Notities

De kritiek op Elektronische Leer Omgevingen is soms dat je geen notities kunt maken, op een gedrukte cursus kan dit wel. Wel in deze Elektronische Leer Omgeving kan je wel persoonlijke notities aan de cursus toevoegen.

Notities worden versleuteld in de cloud opgeslagen. Daar je enkel jouw eigen notities kunt zien, moet je je eerst aanmelden. Klik daarvoor op de aanmeldknop in de blauwe balk bovenaan de pagina. Klik daarna op de knop . Vul je voornaam, naam en geboortedatum in en klik op de knop .
Let op: de ingevoerde gegevens zijn hoofdletter gevoelig, m.a.w. let op het gebruik van hoofdletters en kleine letters. Deze gegevens worden gebruikt om jouw notities te versleutelen. Je kunt de ingevoerde gegevens vrij verzinnen, maar je moet ze wel opnieuw kunnen ingeven om later je notities nog te kunnen bekijken. Jouw notities zijn niet te achterhalen en dus definitief verloren als je de aanmeldgegevens niet meer weet of correct kunt ingeven.
Jouw initialen verschijnen in de aanmeldknop.

Om een notitie aan de cursustekst toe te voegen, moet je met de knop de tekstverwerker activeren. Indien je niet bent aangemeld, moet je je eerst aanmelden. De opmaakwerkbalk verschijnt en je kunt de cursustekst aanpassen en notities toevoegen. Vergeet na het bewerken van de tekst niet de aanpassingen op te slaan.

Enkele van klassieke tekstverwerkers afwijkende functies:

De online cursus gebruiken

Als je een papieren cursus raadpleegt of opdrachten maakt, leg je deze op tafel naast de computer om de uitleg te volgen of de opdracht uit te voeren. Bij een online cursus geef je de cursus in een venster op de computer weer en in een tweede venster open je het programma of de webpagina waarin je de opdracht uitvoert. Dit gaat op een breedbeeld scherm het best als je de twee vensters naast elkaar plaatst. Zo kan je in het venster met de online cursus de uitleg (opdracht) volgen terwijl je in het andere venster de instructies uitvoert.

Vensters naast elkaar plaatsen

Opmerking

Afhankelijk van het besturingssysteem en de versie die je thuis gebruikt, en de instellingen van jouw systeem kunnen de werkwijze en de afbeeldingen iets afwijken van de beschrijving hierboven. Zo kunnen:

Reacties

Op elke pagina kan je reageren door een bericht te schrijven. Deze berichten staan onderaan elke pagina en zijn openbaar, m.a.w. elke paginabezoeker kan ze lezen. Heb je een probleem met de inhoud van de pagina of heb je een fout op de pagina gevonden, aarzel dan niet om deze in de reacties van de betreffende pagina te schrijven. Het openbare karakter zorgt ervoor dat iedereen een oplossing kan aanbieden.

Praktijk opdracht
  1. In de tekst verschijnt op verschillende plaatsen het woord cloud. De cursus zelf legt niet uit wat daarmee juist bedoeld wordt. Dit is de uitleg:
    Opslaan in de cloud betekent opslaan op het internet, met als extra dat alleen degene die opslaat de opgeslagen gegevens kan raadplegen, uitwissen en aanpassen. 
    Dit kan alleen als je eerst bekend maakt wie je bent, dit gebeurt via het aanmelden.

    Maak op deze pagina een notitie bij een zin waarin het woord cloud voorkomt. Probeer in die notitie in één korte zin het woord cloud uit te leggen.

  2. Zorg dat de notitie blauwe tekst gebruikt (juist alsof je met inkt iets bijschrijft).
  3. Zorg dat het woord cloud in jouw notitie een gele achtergrondkleur krijgt (markeren).
  4. Maak dezelfde notitie in een andere zin waarin het woord cloud voorkomt.
  5. Sla de notities op.
  6. Herstart de browser en bekijk deze pagina opnieuw.
  7. Verwijder de notities.

Openbare reacties op deze pagina (kunnen door alle bezoekers gelezen worden)

, vrijdag 2 juni 2023 19:28